Κάλαμος Αττικής

Αγρόκτημα Θυμέλη Κάλαμος Αττικής

      Νότια από τον Ωρωπό και βόρεια από το Καπανδρίτι βρίσκεται ο Κάλαμος,  βορειοανατολικά της Αττικής με απέραντη θέα τον νότιο Ευβοϊκό και την Εύβοια και ανήκει στο Δήμο του Ωρωπού. Η παραλιακή περιοχή του Καλάμου είναι οι Άγιοι Απόστολοι που διαθέτουν και ένα πανέμορφο γραφικό λιμανάκι. Στο λιμάνι δραστηριοποιείται από το 1976 ο «Ναυτικός Όμιλος Άγιοι Απόστολοι» (ΝΟΑΑ) όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για το αθλητικό τμήμα για ηλικίες από 7 έως 18 ετών. Από τον Αύγουστο του 2004, ο ΝΟΑΑ έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται την Τράπεζα Αίματος Καλάμου με τη στήριξη του Δήμου, όλων των φορέων της περιοχής και των κατοίκων και σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Επίσης στο λιμάνι μπορείτε να βρείτε παραδοσιακές ψαρόβαρκες (καΐκια) και ψαράδες που πουλάνε φρέσκα ψάρια.  Την άνοιξη και το καλοκαίρι προσελκύει πολύ κόσμο καθώς επίσης και τα σαββατοκύριακα του Χειμώνα αφού είναι μόλις 40 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν ξενοδοχεία και διαμερίσματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

   agroimg1Διαθέτει πλούσια φύση, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, είναι γεμάτο πευκοδάση, πλατάνια, τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν προς τη θάλασσα αλλά και  πολύ μεγάλη ποικιλία οπωροφόρων δέντρων, ελαιώνων και άλλων φυτών δημιουργώντας ένα φανταστικό τοπίο. Ενδιαφέρον έχει και ο καταρράκτης της Μαυροσουβάλας, όπου μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση. Έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα που βρίσκονται στη περιοχή. Πολύ σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται το ιερό μαντείο Αμφιαράειο. Επίσης, για θρησκευτικό τουρισμό ενδείκνυται  η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που τοποθετείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. Ο Άγιος Τιμόθεος ο Επίσκοπος Ευρίπου είναι ο πολιούχος του οικισμού.

    Στη περιοχή θα βρείτε πολλές ταβέρνες δίπλα στο γιαλό για φρέσκο ψάρι και ντόπιο λευκό κρασί με ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, πολλές επιλογές για ταβέρνες με κρεατικά οι οποίες υπάρχουν τόσο προς τη παραλία αλλά και προς το βουνό. Μπορείτε να έρθετε στη παραλία του Καλάμου για καφέ ή παγωτό. Επίσης διαθέτει πολλά μπαράκια και κλαμπ που ζωντανεύουν και τις νύχτες. Όσο για τους λάτρεις των σπορ, μπορείτε να κολυμπήσετε στις καθαρότερες παραλίες μας της Αττικής, να κάνετε ποδήλατο κατά μήκος της παραλίας σε πολλά χιλιόμετρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε windsurfing, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, αλλά και όλα τα θαλάσσια αθλήματα. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε ή να τρέξετε κατά την Ανατολή ή τη Δύση του ηλίου σε ένα πανέμορφο και ήσυχο τοπίο. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και των εξερευνήσεων υπάρχουν καταπληκτικά μονοπάτια από τη παραλία προς το βουνό. Το καλοκαίρι διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις. Για τους φαν του σινεμά στη περιοχή λειτουργούν δύο θερινοί κινηματογράφοι που προβάλουν ταινίες για να σας ταξιδέψουν κάτω από το καλοκαιρινό έναστρο ουρανό.